Τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί αλλά και τα αμφιθέατρα και εργαστήρια πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι ο χώροι που τα παιδιά περνάνε την περισσότερη ώρα της ημέρα, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ειδικότερα τα μικρότερα παιδία είναι πιο ευαίσθητα, σε σύγκριση με τους ενήλικες, στην κακή ποιότητα του αέρα. Το δικαίωμα των παιδιών, αλλά και των δασκάλων, στην καλή ποιότητα αέρα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και οι Ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για την διασφάλισή και διατήρησή του.
Πάνω από το 90% των σχολείων, στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε πόλεις, έχουν κακή ποιότητα αέρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πυκνή δόμηση, έλλειψη πρασίνου αλλά κυρίως σε αέριους ρύπους αυτοκινήτων και οχημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν ανέβει τα επίπεδα εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος σε παιδία τα τελευταία χρόνια. Το ρίσκο που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και παιδία είναι μεγάλο καθώς η κακή ποιότητα αέρα μπορεί να επηρεάσει τις αλλεργίες, αλλά και να μεταφέρει ιούς γρίπης και διάφορων άλλων παθογόνων μικροοργανισμών που επηρεάζουν την υγεία (με ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, τον COVID-19)
Για ισορροπημένο αερισμό στις σχολικές αίθουσες η Atrea προτείνει συστήματα όπου έχουν ληφθεί υπόψιν οι ανάγκες του χώρου και του κάθε συστήματος ξεχωριστά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστός υπολογισμός των απαιτήσεων σε αερισμό. Έτσι στην περίπτωση των παιδιών η μέση παροχή αέρα είναι 25m3/h για κάθε μαθητή, ενώ για τους δασκάλους 50m3/h για κάθε εκπαιδευτικό. Είναι επίσης σημαντικό να ρυθμίζεται η υγρασία μεταξύ 50-60% αλλιώς παρατηρούνται φαινόμενα συμπύκνωσης, ανεπιθύμητα υψηλής υγρασίας και μούχλας. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα όρια 18-22 ° C, μια συνθήκη όπου μπορεί να διατηρηθεί σταθερή με την ανάκτηση ενέργειας του συστήματος για όλες τις εποχές του χρόνου.
Παράλληλα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα για μια σχολική αίθουσα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1500 ppm. Όπως φαίνεται και στο γράφημα παρακάτω με την εγκατάσταση συστήματος αερισμού με ανάκτηση ενέργειας, τα επίπεδα του CO? είναι πολύ χαμηλότερα από το όριο.
Η κακή ποιότητα αέρα επηρεάζει την υγεία των παιδιών αλλά και τις επιδώσεις τους στα μαθήματα. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τα επίπεδά θορύβου, όπου θα πρέπει να είναι χαμηλά για να έχουμε ένα άνετο περιβάλλον. Αν ο αερισμός της αίθουσας γίνεται ανοίγοντας τα παράθυρα, τότε μαζί με τον αέρα μπαίνουν και εξωτερικοί θόρυβοι και έχουμε ηχορύπανση, ενώ ειδικά για τους χειμερινούς μήνες το άνοιγμα των παραθύρων είναι σχεδόν απαγορευτικό καθώς συνδέεται με απώλειες θερμότητας αλλά και τον κίνδυνο του κρυολογήματος.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα παιδία γυρνώντας σπίτι παραπονιούνται για πονοκέφαλο αλλά και πυρετό. Το σύστημα μηχανικού αερισμού της Atrea μειώνει αισθητά την μετάδοση ιών μεταξύ των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών, κάνοντας έτσι το σχολείο ένα ασφαλές περιβάλλον.
Επίσης αν ο αερισμός γίνεται μέσω των παραθύρων, έχουμε απώλειες θερμότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοια συστήματα μειώνουν το κόστος συντήρησης κατά 25%. Με άλλα λόγια, συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας, διασφαλίζουν συνεχές και επαρκή αερισμό στον εσωτερικό χώρο κρατώντας ταυτόχρονα σταθερή την διακύμανση της θερμοκρασίας βοηθώντας έτσι τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης/ψύξης. Για παράδειγμα ένα σύστημα εγκατεστημένο σε μία αίθουσα μόνο εξοικονομεί 852 Ευρώ το χρόνο. Όταν ένα σχολείο διαθέτει 10-15 σχολικές αίθουσες η οικονομία που επιτυγχάνεται ξεπερνάει τις 12.000 Ευρώ το έτος. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα λεφτά χάνονται μαζί με τις απώλειες θερμότητας από τα ανοιχτά παράθυρα. Επιπλέον τα συστήματα αερισμού της Atrea είναι εντελώς αθόρυβα και λειτουργούν σε στάθμη θορύβου χαμηλότερη και από ένα ψίθυρο (35dB σε σχέση με τα 32dB του συστήματος).
Το σύστημα DUPLEX Inter με ανάκτηση ενέργειας είναι σχεδιασμένο για ισορροπημένο αερισμό στα σχολεία, κρατώντας τη στάθμη θορύβου πολύ χαμηλά. Τα συστήματα έχουν εναλλάκτη θερμότητας υψηλής απόδοσης και ανεμιστήρες τεχνολογίας EC πετυχαίνοντας έτσι πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Είναι ένα σύστημα χωρίς την απαίτηση για κανάλια και αεραγωγούς κάνοντας έτσι την εγκατάσταση πολύ εύκολη και γρήγορη. Η ανάκτηση ενέργειας αγγίζει το 93% ενώ το σύστημα διαθέτει αυτόματη λειτουργία προστασίας από το πάγο και την δυνατότητα εγκατάστασης θερμαντήρα στον αέρα προσαγωγής. Ενώ όταν είναι δεν εγκατεστημένο σε τοίχο με παράθυρα, τοποθετούνται ειδικοί αεραγωγοί ηχομονωμένοι. Επιπλέον πληροί τις προδιαγραφές του Ecodesign 2018 σε ότι αφορά το σχεδιασμό και την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά διαθέτει και πιστοποίηση VDI 6022 όπου εγγυάται ότι το σύστημα πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής.
Ένα κατά προσέγγιση κόστος για μια λύση σαν της Atrea ξεκινά από 6.000 Ευρώ για μία αίθουσα, ενώ ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι μεταξύ 3-6 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο την κατανάλωση ενέργειας. Ένα σύστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας μετατρέπει το σχολείο σε ένα ασφαλές περιβάλλον για την υγεία των παιδιών και τον δασκάλων, ένα περιβάλλον με θερμική άνεση και καθαρό αέρα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί:
Πηγή: b2green.gr